Kilka ważnych wymiarów

Każda kuchnia jest inna, ale wszystkie kuchenne aranżacje powinny trzymać się pewnych reguł. Należy do nich na pewno odpowiednie dostosowanie wymiarów kuchennych mebli, jak zachowanie odpowiedniej odległości pomiędzy poszczególnymi elementami. Jak dokładniej należy rozumieć tego typu wskazania? Przechodząc do konkretnych wymiarów, możemy zacząć od wysokości blatów. Przyjmuje się, ze wygodna wysokość to około dziewięćdziesiąt centymetrów.

Oczywiście dla wyższych osób odpowiedniejszy będzie co najmniej metr, a dla niższych dziesięć centymetrów mniej. Niemniej jednak, okolice dziewięćdziesięciu centymetrów to wygodny wymiar, który pozwala na umieszczenie blatu na wysokości komfortowej dla większości użytkowników. Nad blatami zwykle wiszą szafki. Jak wysoko powinniśmy je zawiesić, by można było wygodnie wyciągać z nich talerze, kubki czy przyprawy? Jednocześnie szafki nie mogą przeszkadzać w użytkowaniu blatu, a to oznacza, że powinny znaleźć się przynajmniej pół metra nad nim.

Poza blatami i szafkami, w nowoczesnych kuchniach dominują elektroniczne sprzęty. Te najważniejsze warto ulokować według schematu trójkąta równobocznego. Dzięki temu zachowamy łatwy dostęp do wszystkich potrzebnych rzeczy. A jak długie powinny być boki takiego trójkąta? Na tyle krótkie, by można było mieć dosłownie pod ręką wszystko co niezbędne.

Półtora metra to optymalna odległość w większości przypadków, choć – rzecz jasna – nie warto wprowadzać takiego rozwiązania na siłę, gdy profil kuchni temu nie sprzyja.

http://wapno-info.pl producent rozpuszczalników