Co oznacza ergonomiczna kuchnia?

Kuchnia powinna być praktyczna i estetyczna. Ale do tego zestawienia warto dodać jeszcze jedno pojęcie. Jest nim ergonomia. Co to oznacza w przypadku przestrzeni kulinarnej? O czym należy pamiętać, by można było mówić o zachowaniu zasad ergonomii? Ergonomia jest oczywiście ściśle powiązana z funkcjonalnością. Oznacza takie zaprojektowanie przedmiotów czy przestrzeni, by użytkownik mógł korzystać z danego miejsca czy sprzętu w maksymalnie ułatwiony, nie wymagający wysiłku sposób. Ergonomia zwraca uwagę na optymalną postawę ciała oraz „wysiłkowość” różnych czynności. To dzięki niej powstają wygodne krzesła czy nawet część standardów BHP.

A co ergonomia ma do powiedzenia w sprawie kuchni? Jako kuchnia to przestrzeń wyjątkowo funkcjonalna, ergonomiczne rozwiązania powinny być tu obecne na każdym kroku. W pewnych kwestiach nie jesteśmy w stanie zdziałać zbyt wiele – przykład to kupowanie sprzętu elektronicznego. Możemy jedynie wybrać najwygodniejsze w obsłudze urządzenie. Ale jeśli chodzi o samo rozlokowanie mebli, do powiedzenia mamy znacznie więcej. Aby można było mówić o ergonomicznej kuchni, powinna być ona zaprojektowana tak, by osoba przygotowująca posiłek nie musiała się niepotrzebnie garbić czy „nadkładać drogi” przechodząc tam i z powrotem np. pomiędzy mikrofalówką i lodówką. Ważne są więc odpowiednie wysokości mebli i ich wzajemnie rozlokowanie.

www.andreasvinciguerra.com

Szczególną uwagę trzeba poświęcić meblom i urządzeniom, które są najczęściej wykorzystywane w toku kuchennych prac.

white goods manufacturers krzesła weselne